Vinterløb – træningstips og påklædning

winter-runner-forest_h

Billede via Pinterest: https://dk.pinterest.com/pin/246642517072340877/

 

Løb er en helårs træningsform. Men begejstringen og lysten forsvinder ofte, når vi kommer til vintermånederne. Ikke desto mindre er det nødvendigt at opretholde løbet i disse måneder, fordi ens løbeform hurtigt forsvinder, hvis den ikke vedligeholdes. Det vil således føles som at starte forfra, hvis man først løber igen, når foråret melder sin ankomst.

 

MEN… med den rette strategi til træningen kan du snildt løbe hele vinteren igennem, og få tanket på af energi og overskud til dagligdagen. Det handler ganske enkelt om påklædning og tilgang til træning.

 

Få de vigtigste tips til vinterløb her:

 

Påklædning i vintermånederne

1. Trelagsprincippet

Dette princip er den mest effektive måde at holde sig tør og varm på i kulden. Det giver en fleksibel og effektiv beskyttelse mod vind og kulde. Derudover kan man nemt justere på tøjet alt efter vejrforhold.

Det inderste lag, der sidder mod huden, skal trække sved væk fra kroppen og holde dig tør. Det bør være tyndt, tætsiddende og lavet af polyester eller uld. Se udvalg af undertrøjer HER.

Mellemlaget er det isolerende lag, der skal give kroppen varme og tage imod fugten fra det inderste lag. Her bør man også vælge i svedtransporterende materialer. Se udvalg af bluser HER.

Yderste lag skal skærme af for vind og regn – fx en klassisk læbejakke. Se udvalg af jakker HER.

 

2. Hold hoved og hænder varme

En stor del af dit varmetab sker via hænder og hals. Derfor er en stor hjælp at beskytte disse udsatte steder på kroppen. Det er en god idé også at bruge en halsedise/buff til den udsatte hals. Du kan se et udvalg HER.

 

3. Husk benene

På benene springer man typisk lagdelingen over. I stedet fås løbetights i forskellige tykkelser til forskellige vejrforhold. Typisk vil man bruge tykkere tights om vinteren. Hvis det er rigtig koldt ude gør et par tætsiddende underbukser underværker. Se et udvalg HER.

 

Træningstips

4. Korte ture

Løb kortere ture med moderat intensitet frem for lange, rolige ture. På den måde kan du holde kroppens varmeproduktion høj hele vejen og undgå den gradvise nedkøling, du kan opleve på den sidste halvdel af en lang, svedig tur.

5. Modvind/medvind

Blæst kan forstærke nedkølingen af kroppen. Løb derfor, hvis det er muligt, steder, hvor der er læ – fx i skoven. Kan dette ikke lade sig gøre, kan med fordel løbe i modvind første del af turen, hvor energiniveauet er højest. På den måde undgår du den nedkøling, der kan opstå, hvis du skal slæbe en træt, svedvåd krop hjem i modvind.

 

6. Interval- og tempotræning indendørs

Hvis du skulle trække dit løb indenfor kan du med fordel lave højintenstræning på løbebåndet. Det højner kvaliteten og forbedrer din form markant, hvis du integrerer det i din løberutine.

 

Rigtig god fornøjelse! 

Få vores e-bog

Nysgerrig på at vide mere?

Hent vores e-bog her og lær mere om hvordan

vi kan hjælpe dig til en sunderehverdag.

Tilmeld nyhedsbrev og modtag ugens opskrift

Hent vores E-bog Her

Nysgerrig på at vide mere?

Hent vores e-bog her og lær mere om hvordan

vi kan hjælpe dig til en sunderehverdag.

Tilmeld nyhedsbrev og modtag ugens opskrift

×