Fem idéer til din morgenmad

breakfast-quotes-19

Jeg elsker, når jeg har god tid til at lave min morgenmad. Men desværre er det ikke altid sådan. Vi lever alle en travl hverdag, hvor især morgenerne kan være præget af travlhed. Men det er SÅ vigtigt at få en god og nærende start på dagen. Morgenmaden er den første energi din krop får efter en lang nats søvn og er startskuddet til resten af dagen. Kroppen fortjener at få en god omgang energi bestående af sunde og nærende råvarer, så den kan holde sig kørende i mange timer fremad.

Derfor giver jeg her fem eksempler på, hvordan din morgenmad kan se ud. Nogle er super hurtige at lave – perfekt til den travle morgen. Andre kan du hygge og kræse om i weekenden. 

Alle opskrifter er udvalgt således, at du og evt. dine børn får den bedste start på dagen. De er fuld af gode og sunde næringsstoffer og holder dig mæt længe. Derudover skal du stræbe efter at få grønsager til hvert måltid. Om morgenen er det dog okay at skifte grønsager ud med frugt, da de også indeholder gode vitaminer og mineraler.

Varier gerne din morgenmad i løbet af ugen, da variation en af grundstene til en sund livsstil.

Havregrød

havregroed-med-maelk

Havregrød er genial morgenmad, især når nu vi går mod mørkere tider. Det er nemt, hurtigt, og mættende. Hvad mere kan man ønske sig en travl morgen?

Opskriften herunder er en grundopskrift til havregrød. Jeg synes personligt, at havregrød godt kan være lidt kedelig, så derfor pifter jeg den altid på med forskellig smage og toppings. Under billederne vil du kunne så, hvad kan eventuelt kan spæde sin grød op med.

Ingredienser til én person:

1 dl. havregryn (helst grov valsede)

2 dl. vand (evt. 1 dl. vand og 1 dl. mælk)

1 knivsspids salt

Hæld havregryn og vand i en gryde og varm det op ved middel til hård varme, mens du hele tiden rører rundt. Det skal lige op og koge en smule. Når det begynder at boble skruer du ned, og rører indtil den har den tykkelse, du gerne vil have. Til sidst kommes saltet i. Rør kort så det kan blive opløst.

dsc0191

Grød toppet med banan, kanel og mandler

 

morgenmad

Grød lavet på kokosmælk og toppet med kokosflager, hasselnødder og hindbær

 

ong2

Grød blandet med hindbær og toppet med friske hindbær, blåbær og mandler

Æg og avocado

poached-egg-toast-5

Jeg ved aldrig dagen før, hvad jeg har lyst til næste morgen. Nogle gange har jeg lyst til sødt, andre gange vil jeg have en ”saltet” morgenmad. Æg og avocado er et sikkert hit, når jeg er i det ”saltede” humør. Igen er det en morgenmad, der hurtigt kan bakses sammen.

Jeg pocher normalt mine æg. Jeg elsker den flydende midte, men hader flydende hvider, som jeg tit får, når jeg forsøger mig med blødkogte æg. Derfor er pochering helt perfekt. Her kan jeg meget bedre kontrollere æggene, da jeg kan se og mærke på dem. Hvis du ikke har pocheret før, er det klart et (eller to) forsøg værd! Jeg har linket til en video her, hvor du kan se hvordan du pocherer et æg. Hav lidt tålmodighed – det kan se svært ud, men det er faktisk ret nemt og sjovt at lave.

Ingredienser til én person:

2 pocherede æg (eller din fortrukne)

1 avocado

2 skiver groft brød eller rugbrød – gerne ristet

En god håndfuld tomater

Evt. lidt fast ost som pynt (parmesan eller Prima Donna)

Start med at pocherer dine æg. Se videoen her. Eller lav dine æg, som du har lyst til (spejlæg, scrample, blødkogte osv.). Imens æggene laves, rister du brødet, skylder tomaterne og skærer dem i kvarte. Halver avocadoen, fjern stenen og tag forsigtigt kødet ud af skalden. Mos avocadoen ud på dit ristede brød. Når dine æg er færdige, læg dem på dine avocadomadder. Server med tomaterne.  Til sidst krydders det hele med salt og peber og evt. lidt finthakket krydderurt.

Overnight Oats and Chia

healthy-cookie-dough-overnight-oats-682x1024

Grundopskrift med kakaonips

Hvis du ved, at morgendagen byder på travlhed, kan du med fordel forberede denne morgenmad aftenen før. Overnight Oats er nemlig hvor man lægger havregryn (og chiafrø) i blød natten over. Så er der ikke meget arbejde dagen efter, og de kan eventuelt tages med på farten, hvis morgenen er ekstra travl. Igen er nedenstående en grund opskrift til overnight oats. Under billederne vil du igen kunne læse, hvad du kan spæde sine overnight oats op med.

Ingredienser til én person:

30 g. grovvalsede havregyn

20 g. chiafrø

100 ml. mælk

100 g. skyr/græsk yoghurt

Evt. lidt sødemiddel (stevia, sød eller lignede)

Bland havregryn, chiafrø, mælk og skyr. Kom ”grøden” i en lufttæt beholder og stil den i køleskabet natten over. Næste morgen smager du grøden til med sødemiddel.

Hvis du vil pifte dine overnight oats op med eksempelvis kanel, chokoladepulver eller frugt, så bland det i samme morgen, som du spiser grøden. Dette giver det bedste resultat.

apple-crisp-overnight-oats-two

Grød med æble, kanel og müsli

 

chunky-monkey-overnight-oats-2

Grød med banan, valnødder og chokoladestykker

 

strawberry-chia-overnight-oats-6100

Grød med jordbær

Smoothie Bowls

enhanced-3536-1440450066-2

Denne morgenmad er nok en af de smukkeste, du kan lave. Især hvis du gør dig umage med toppingen. Den er lækker for øjet og super sund for din krop. Og så kan den laves på tusindvis af måder. Det er kun fantasien der sætter grænser. Start med denne og udforsk og eksperimenter med smoothie bowlens mange muligheder.

Ingredienser til én person:

Smoothie Bowl

2 håndfuld af dine fortrukne frosne bær

1 banan

2 dl. mælk

1 håndfuld isterninger

Evt. sødemiddel (honning, stevia, sød eller lignende)

Topping:

Banan

Frisk blåbær

Jordbær

Müsli

Blend alle Smoothie Bowl-ingredienserne i en blender indtil den er helt fri fra klumper og glat. Kom det over i en skål og dekorer flot med topping.

acai

TIP: Topping kan varierer på adskillelige måder. Prøv evt. med kokosflager, chiafrø, nødder og mandler og årstidens frugter.

Omelet

mushroomomelet

Omeletten kender vi alle sammen vidst. Det er en rigtig god måde at få sine proteiner på, og så smager den bare rigtig godt.

Ingredienser til én person:

2-3 æg

6 store champignoner

1 stor håndfuld spinat

½ avocado

1 lille håndfuld feta (kan udelades)

Olie til stegning

Salt og peber

Varm en pande med olie og steg champignonerne til væsken er fordampet. Tag dem af panden. Pisk æg i en skål med salt og peber og hæld massen på panden. Skru ned på svag varme. Lad omeletten stege indtil æggemassen er helt fast. Det er vigtigt at den steges ved svag varme, så den ikke brænder på. Når omeletten er færdig lægges den på en tallerken og fyldes nu med de stegte champignoner, feta, spinat og avocado. Pynt evt. med finthakket persille.

Hent vores E-bog Her

Nysgerrig på at vide mere?

Hent vores e-bog her og lær mere om hvordan

vi kan hjælpe dig til en sunderehverdag.

Tilmeld nyhedsbrev og modtag ugens opskrift

×